Èchte optimale zorg bij multiple sclerose

De clientenraad

De cliëntenraad heeft een belangrijke rol binnen Upendo. Niet alleen is zij de directe verbinding tussen Upendo en de mensen met MS die bij Upendo onder behandeling en begeleiding zijn, maar daarnaast is zij een zeer belangrijke sparring partner voor de Raad van Bestuur als het gaat over beleid en visie.

Upendo is er voor de mensen met MS. Door hen mede een krachtige stem te geven waarborgt Upendo dat de koers de juiste blijft, dat de dingen die zij doet daadwerkelijk van meerwaarde zijn voor de mensen om wie het hele proces draait.

De cliëntenraad overlegt periodiek met Raad van Bestuur en Raad van Toezicht. Daarnaast organiseert de Raad regelmatig contactmomenten met haar achterban. De cliëntenraad is laagdrempelig te benaderen via clientenraad@upendo.nl.

Op dit moment kent de Raad de volgende leden: Wim Blaauwendraat (voorzitter), Yvonne Soede – Van der Meulen (secretaris) en John van der Rijdt (penningmeester).

De activiteiten van de cliëntenraad zijn terug te lezen in de jaarverslagen:

Wim Blaauwendraat

Mijn naam is Wim Blaauwendraat en sinds begin 2022 ben ik voorzitter van de cliëntenraad. In 2005 kreeg ik de diagnose MS. De diagnose veranderde mijn leven en dat van mijn gezin van de 1 op de andere dag. Gelukkig zijn wij altijd voorzien van goede zorg en ondersteuning. Hopelijk kan ik anderen helpen in hun leven met de diagnose MS. Ik weet als geen ander hoe belangrijk goede zorg is.

Yvonne Soede - Van der Meulen

Ik ben Yvonne Soede, getrouwd en moeder van 2 dochters. Begin 2008 kreeg ik de diagnose RRMS. Sinds 2009 ben ik onder behandeling van dokter Hengstman. Ik was werkzaam als MRI laborante en heb menig MS patiënt gescand. Begin 2009 lukte het niet meer om te werken en ben ik volledig afgekeurd. Na jaren op de basisschool geholpen te hebben met diverse activiteiten, ben ik vrijwilligerswerk gaan doen bij Vitalis. Daarnaast ben ik in de werkgroep van de regio Brabant Zuidoost van MS Vereniging Nederland gegaan. Ik vind lotgenotencontact dicht bij huis belangrijk en met deze werkgroep organiseren we diverse activiteiten in de regio.

Toen ik werd benaderd om lid te worden van de cliëntenraad, leek me dit een leuke uitdaging in zo’n nieuwe organisatie. We zijn net begonnen en nog en beetje zoekende, maar we gaan er alles aan doen om de cliënten van Upendo een duidelijk stem te geven binnen de organisatie.

John van der Rijdt

Ik ben John van der Rijdt, geboren in 1983. Ik kom uit het dorpje Gemonde (gemeente Sint Michielsgestel) in het mooie Brabant. Ik heb in februari 2018 mijn diagnose MS gekregen (van dokter Hengstman), van nooit ziek naar altijd ziek. Ik was in het verleden uitvoerder in de wegenbouw en ben februari 2020 80-100% afgekeurd. Dit heeft op een of andere manier toch rust gebracht terwijl ik dacht dat ik mijn eigen nergens druk over maakte.

Ik ben regiocoördinator van de regio Brabant Noord Oost van MS Vereniging Nederland, vanuit die rol ben ik ook benaderd voor de cliëntenraad van Upendo, ook omdat ik geen cliënt ben van Upendo, want een cliëntenraad mag niet alleen maar bestaan uit cliënten van de zorginstelling. We gaan samen aan de slag om van Upendo een soepel lopende zorgorganisatie te maken!