Èchte optimale zorg bij multiple sclerose
terug

Upendo start gestructureerde begeleiding bij stamceltherapie

Upendo

Upendo start met gestructureerde begeleiding bij stamceltherapie bij MS

MS is helaas niet te genezen. De afgelopen jaren zijn er gelukkig wel steeds meer mogelijkheden beschikbaar gekomen om de ziekte sterk af te remmen. Een van deze behandelmogelijkheden is stamceltherapie, een behandeling die zeer effectief kan zijn maar in Nederland nog niet beschikbaar is voor mensen met MS. Mede om deze reden overwegen veel mensen met MS om voor deze behandeling naar het buitenland te gaan waarbij zij zelf de kosten moeten dragen. Velen van hen worden daarbij niet begeleid, en dat terwijl goede begeleiding (ook in de jaren erna) van medisch cruciaal belang is.

Bij Upendo vinden wij dat iedereen recht heeft op objectieve voorlichting ten einde goede afwegingen te kunnen maken. Daarnaast vinden wij dat bij iedereen, ook als mensen op eigen initiatief de behandeling ondergaan, optimaal medische begeleiding gegarandeerd moet zijn. Zowel ten aanzien van de MS als ten aanzien van de korte en lange termijn veiligheid van de behandeling.

Iedereen heeft recht op eerlijke voorlichting en optimale begeleiding

Om deze reden starten wij in september met een specifiek stamceltherapie spreekuur. Iedereen met vragen over stamceltherapie bij MS is welkom op dit spreekuur waarbij eerlijke uitleg plaats vindt over de behandeling (de effectiviteit, de mogelijke bijwerkingen, de procedure et cetera) en mensen die voor stamceltherapie gaan de juiste medische begeleiding krijgen voorafgaand aan en na de behandeling. Daarbij onderhoudt Upendo actief contact met de buitenlandse centra waar de behandeling plaats vindt. Voor patiënten bij wie er een zeer duidelijke indicatie bestaat voor stamceltherapie zal Upendo actief verwijzen naar een geaccrediteerd Europees centrum en meehelpen bij het indien van een coulance verzoek bij de zorgverzekeraar.

Een afspraak maken voor het stamceltherapie spreekuur is nu reeds mogelijk

Het stamceltherapie spreekuur wordt gezamenlijk opgezet door Gerald Hengstman (neuroloog bij Upendo) en Ellen Kramer (voormalig hoofd stamcellaboratorium Isala Klinieken Zwolle) in nauwe samenwerking met de afdeling hematologie.