Èchte optimale zorg bij multiple sclerose
terug

Negatieve uitkomst onderzoek BTK remmer

Upendo

Negatieve uitkomst onderzoek BTK remmer

Deze week zijn de resultaten bekend geworden van de fase 3 studie van evobrutinib. Evobrutinib behoort tot de zogeheten BTK-remmers, een nieuwe categorie medicijnen waarvan veel verwacht wordt bij de behandeling van MS. Er zijn diverse BTK-remmers in ontwikkeling en er lopen momenteel diverse fase 3 onderzoeken (zogeheten registratiestudies) bij MS. De eerste daarvan is nu afgerond en laat niet het beoogde effect zien.

Evobrutinib bleek niet effectiever te zijn dan teriflunomide (Aubagio)

In twee fase 3 studies werd evobrutinib onderzocht bij mensen met relapsing-MS. In deze studies kregen mensen of evobrutinib of  teriflunomide (Aubagio). Het doel van de studies was om aan te tonen dat evobrutinib effectiever is dan teriflunomide in het verminderen van het aantal relapses (of schubs). En dat blijkt dus niet het geval. In beide studies werd geen verschil gezien tussen de twee groepen.

Onderzoek mogelijk in de verkeerde patientengroep en met de verkeerde uitkomstmaten

De negatieve uitkomst van de evobrutinib studies is misschien helemaal niet zo erg en ook niet zo vreemd. Als het gaat om het voorkomen van relapses (of schubs) zijn er momenteel zeer veel behandelingen beschikbaar. Een meer of minder maakt in die zin misschien niet zo heel veel uit.

De verwachtingen rond BTK-remmers is ook niet dat ze iets toevoegen ten aanzien van het voorkomen van relapses maar dat ze een effect hebben op het langzaam progressieve proces bij MS, de zogeheten smouldering MS. De reden dat vooral hier sterk naar gekeken wordt, is dat BTK-remmers, in tegenstelling tot alle beschikbare MS middelen, doordringen in het centrale zenuwstelsel en daar een remming geven van het ontstekingsproces.

Het is dan ook wachten op de resultaten van de fase 3 studies van tolebrutinib waaraan mensen deelnemen met progressieve MS. Daarbij zal niet zo zeer gekeken worden naar het minder vaak voorkomen van relapses maar vooral naar een vertraging van de functionele achteruitgang. De resultaten van deze studies worden verwacht in de tweede helft van 2024. Pas dan weten we of BTK-remmers hun belofte kunnen inlossen.