√ąchte optimale zorg bij multiple sclerose
terug

Adviezen over nieuwe corona-vaccinatie

Upendo

Adviezen over nieuwe corona-vaccinatie

Het najaar is begonnen en daarmee neemt de kans om besmet te worden met het corona-virus weer toe. Vanaf oktober is het mogelijk om je te laten vaccineren tegen de nieuwe variant van het corona-virus.

Iedereen die jonger dan 60 is en graag gevaccineerd wil worden, moet zelf een afspraak maken, je wordt dus niet automatisch opgeroepen

Iedereen van 60 jaar en ouder krijgt vanaf 19 september jl een uitnodiging van het RIVM voor de corona-vaccinatie. Mensen van 18 jaar tot en met 59 jaar die jaarlijks worden uitgenodigd voor de griepprik, zorgmedewerkers en zwangeren krijgen geen uitnodigingsbrief. Zij kunnen vanaf half oktober zelf een afspraak maken bij de GGD via planjeprik.nl of 0800 7070. Het is tot eind december 2023 mogelijk om de coronaprik te halen. Voor zwangeren en mensen met een hoog medisch risico die door een arts worden doorverwezen blijft de coronaprik ook daarna beschikbaar.

Bij twijfel over het nu wel of niet laten vaccineren, is het goed om met jouw MS-behandelaar te overleggen

De afweging om wel of niet te vaccineren blijft een individuele afweging. Aan de ene kant beschermt een vaccinatie tegen het besmet raken met het corona-virus, aan de andere kant kan het lichaam reageren op een vaccinatie waardoor bestaande MS-klachten tijdelijk wat erger zijn (een zogeheten pseudoschub; het is niet zo dat een vaccinatie een terugval veroorzaakt). Daarbij is het goed te realiseren dat de huidige corona-varianten mensen minder ziek maken dan in de eerste jaren van de pandemie maar ook daarbij zijn er natuurlijk uitzonderingen. De ene persoon wordt nu eenmaal zieker bij een infectie dan de andere; en de ene persoon reageert nu eenmaal ‘ heftiger’ op een vaccinatie dan de andere. Bij twijfel over het nu wel of niet laten vaccineren is het goed om met jouw MS-behandelaar te overleggen.

Als je besluit om je te laten vaccineren, en je gebruikt MS-remmende medicatie, dan is het goed om heel even te kijken naar de adviezen zoals deze vorig jaar gegeven werden. Het advies is om deze nog steeds te volgen met uitzondering van ofatumumab (Kesimpta). In het advies vorig jaar werd aangegeven de behandeling tijdelijk te staken met het overslaan van twee giften waarbij je vaccineerde 8 weken na de laatste gift. Het advies nu is om het gebruik van ofatumumab niet te onderbreken en gewoon te vaccineren. Recent onderzoek laat namelijk zien dat bij het door gebruiken van ofatumumab een vaccinatie-respons optreedt.

Vorig jaar hadden mensen met MS de mogelijkheid om hun voorkeur uit te spreken om gevaccineerd te worden met het Pfizer-vaccin vanwege de mindere kans op een pseudoschub ten opzichte van het Moderna-vaccin. Voor zover nu bekend wordt bij deze vaccinatieronde in eerste instantie alleen het Pfizer-vaccin gebruikt.