Èchte optimale zorg bij multiple sclerose
terug

dr Paul Blijhamneuroloog en hoofd innovatie

Ik ben Paul Blijham. Ik ben samen met Gerald in het Radboud UMC opgeleid tot neuroloog, met als aandachtsgebied klinische neurofysiologie. Ik ben gepromoveerd op onderzoek naar spiervezelgeleidingssnelheid. Daarna heb ik een aantal jaren als staflid klinische neurofysiologie in het Maastricht UMC en het Radboud UMC gewerkt.

Alhoewel ik veel plezier beleefde aan het opleiden en onderwijs geven, werd ik niet echt warm van de patiëntenzorg zoals die in een groot ziekenhuis gestalte heeft gekregen. Te gespecialiseerd, te veel gericht op de medische inhoud en te weinig op de patiënt zelf.

In 2010 heb ik mijn vaste baan opgezegd om als freelance klinisch neurofysioloog aan de slag te gaan. Een bewuste keuze, om meer aandacht te kunnen geven aan mijn gezin, mijzelf verder te ontwikkelen, en me te richten op mijn grote passie: schrijven. Ik heb inmiddels twee romans gepubliceerd, de derde volgt hopelijk dit jaar. Ondertussen werk ik al bijna tien jaar in deeltijd in het Maxima Medisch Centrum te Veldhoven. De combinatie bevalt uitstekend.

Toen Gerald mij vroeg om hem te helpen met het opzetten van Upendo, hoefde ik niet lang te twijfelen. Alhoewel verreweg de meeste zorgverleners wel degelijk door idealisme gedreven worden, is naastenliefde uit het hart van de zorg verdwenen. De grootschaligheid, de efficiëntiedruk, de marktwerking, de digitalisering, de regeldruk en controledwang, er zijn zoveel factoren die het proces van de zorg beïnvloeden. Factoren, waar je noch als zorgverlener, noch als patiënt invloed op hebt.

Zorg voor een ander, zoals je ook voor jezelf zou zorgen!

En dat terwijl een chronische ziekte enorm veel impact heeft op je leven. Het hele ecosysteem wordt door de ziekte overhoop gegooid. Voeding, beweging, slaap, werk, sociale contacten, alles is van invloed op hoe iemand zich voelt, op hoe de ziekte zich ontwikkelt en hoe het leven daaronder lijdt. Goede zorg integreert al deze aspecten samen met de patiënt tot een optimale behandeling.

Helaas staan in het ziekenhuis de zuilen nog fier overeind. Dokters hebben tien minuten voor een patiënt en hun belangrijkste hulpmiddel is het receptenboek. Voor elke klacht is er wel een andere hulpverlener met zijn of haar expertise op dat gebied. Ondertussen wordt van de patiënt verwacht dat hij zelf aan het roer van zijn behandeling staat en dat de keuzes met hem worden gemaakt, in plaats van voor hem. Maar wie staat hem daarin bij? Hoe vindt hij zijn weg in het oerwoud van informatie en hulpverleners?

In mijn optiek moet het proces vanaf de basis anders worden aangepakt. De patiënt hoort daadwerkelijk centraal in het proces te staan. Zodat de zorgverlening op maat kan worden aangeboden. Zodat de patiënt samen met zijn hulpverleners de chronische ziekte een plek in zijn leven geeft en zijn leven zo fijn mogelijk kan leiden.
Met ons team van gepassioneerde zorgverleners gaan wij dit ideaal waar maken. Zorg voor een ander, zoals je ook voor jezelf zou zorgen!

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief.