Èchte optimale zorg bij multiple sclerose
terug

Carlijn Damsphysician assistant

Ik ben Carlijn Dams, physician assistant. Na mijn opleiding logopedie heb ik eerst een aantal jaar gewerkt als logopedist. Ik heb onder andere gewerkt bij Adelante revalidatie in Hoensbroek, revalidatiecentrum Sint Maartenskliniek in Nijmegenen en in het ziekenhuis in Heerlen.

Omdat ik me verder wilde ontwikkelen ben ik in 2011 gestart met de opleiding tot physician assistant. Een physician assistant (PA) is een medisch zorgprofessional, die op een zelfstandige en structurele wijze medische taken overneemt van een medisch specialist. Tijdens de opleiding, maar ook de jaren daarna heb ik gewerkt op de afdeling neurologie in het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven. Daar vervulde ik de zaalartsenfunctie en was ik verantwoordelijk voor de CVA nazorgpoli.

Het is fijn om in de acute situatie de zorg voor patiënten goed te regelen en patiënten en familie goed te informeren. Echter, wat ik miste in deze functie was het echt zorgen voor patiënt en naasten. Het leven gaat verder na de acute situatie. Wat heeft iemand dan nodig en welke hulp en begeleiding kan ik daarin bieden? Geen zorg volgens een protocol maar zorg op maat. Kortom, samen werken aan een zo normaal mogelijk leven. Binnen Upendo heb ik die uitdaging gevonden, binnen een zorgconcept dat volledig gericht is op het daadwerkelijk weer houvast krijgen op het leven, ook met een diagnose als MS.

Geen zorg volgens een protocol maar zorg op maat. Kortom, samen werken aan een zo normaal mogelijk leven.