Èchte optimale zorg bij multiple sclerose
terug

Paul Blijham start als neuroloog en hoofd innovatie bij Upendo

Upendo

Mijn naam is Paul Blijham. Ik ben sinds kort als neuroloog verbonden aan Upendo waarbij ik mij vooral zal richten op de innovatie. Op welke manier kunnen de technologische mogelijkheden anno nu daadwerkelijk bijdragen aan optimale zorg? Ik ben sinds 2007 neuroloog en gespecialiseerd in de klinische neurofysiologie. Ik heb op diverse plekken gewerkt, zowel in academische ziekenhuizen (Maastricht en Nijmegen) als in reguliere ziekenhuizen. Momenteel werk ik in het Maxima Medisch Centrum in Veldhoven.

Ik geloof sterk in de visie dat de beste zorg vanuit het hart ontspringt. Alhoewel wij in Nederland over hele goede gezondheidszorg beschikken, voelen veel patiënten en zorgverleners zich gevangen in een systeem dat vooral gedreven wordt door productie en efficiëntie. Dat moet anders, dat kan anders.

Helaas leggen de virtuele muren van het ziekenhuis allerlei beperkingen op aan zowel patiënten als aan zorgverleners. Te weinig tijd, te weinig middelen, te veel druk en te veel poespas.

Het leven kenmerkt zich door continue verandering, soms ten goede en soms ten kwade zoals bijvoorbeeld het krijgen van een chronische ziekte. Als zorgverlener heb je niet alleen de taak om te proberen die ziekte te bestrijden, maar ook om iemand zo goed mogelijk te begeleiden bij het proces van verandering. Hoe leer je als individu om te gaan met de gevolgen en de behandeling van de aandoening, hoe bewaak je de kwaliteit van jouw leven, hoe integreer je het hebben van een chronische ziekte in jouw wezen?

Niet alleen is er sprake van continue verandering, alles is ook met elkaar verbonden. Jouw manier van leven heeft een enorme impact op jouw gezondheid. Wat je eet, hoe je beweegt, wat je voelt en van wie je houdt. Allemaal zaken die een hulpverlener in ogenschouw zou moeten nemen wanneer hij iemand probeert te helpen om zijn of haar weg te vinden in het leven.

Integratief en holistisch, er zijn zoveel termen voor deze opvattingen. Ook binnen de reguliere gezondheidszorg is leefstijlgeneeskunde sterk in opkomst. Helaas leggen de virtuele muren van het ziekenhuis allerlei beperkingen op aan zowel patiënten als aan zorgverleners. Te weinig tijd, te weinig middelen, te veel druk en te veel poespas.

Dat kan beter.

Dat kan Upendo!