Èchte optimale zorg bij multiple sclerose
terug

Overstappen van zorgverzekering, wellicht verstandiger dan je denkt

Gerald Hengstman
Let op vergoeding ongecontracteerde zorg

Overstappen van zorgverzekering, wellicht verstandiger dan je denkt

Tot het einde van het jaar bestaat de mogelijkheid weer om over te stappen van zorgverzekering. Dit kan soms verstandiger zijn dan dat je in eerste instantie denkt. Kijk daarbij niet alleen naar jouw persoonlijke situatie die misschien veranderd is.

In Nederland hebben we een vrije artsenkeuze. Een groot goed waar we zuinig op moeten zijn. Daardoor kun jij zelf bepalen welke artsen jou behandelen en niet bijvoorbeeld jouw verzekeraar. Toch kan dit in de praktijk wel problemen geven. Zorgverzekeraars betalen zorginstellingen met wie zij geen contract hebben namelijk een veel lager tarief. Dit kan ertoe leiden dat je wel naar een zorginstelling kunt gaan die sterk jouw voorkeur heeft maar dat jouw verzekeraar slechts een deel van de rekening betaalt. Dit percentage van vergoeding van zogeheten ongecontracteerde medisch specialistische zorg kan variëren van 50 tot 80% van het standaardtarief, afhankelijk van de zorgverzekering die je hebt.

Wil je daadwerkelijk vrije artsenkeuze? Kijk dan goed naar de vergoeding voor ongecontracteerde zorg.

Nieuwe zorginstellingen, zoals ook Upendo zal zijn, werken in het begin meestal zonder contract met de zorgverzekeraar. Niet omdat de kwaliteit niet goed is, maar omdat bijvoorbeeld de contracten al een jaar daarvoor afgesloten zijn. Nieuwe zorginstellingen kunnen zorg vaak op een goedkopere manier aanbieden waardoor ze kostendekkend kunnen werken tegen een tarief van 70 tot 80 procent.

Wil je daadwerkelijk vrije artsenkeuze? Wil je daadwerkelijk zelf kunnen bepalen wie jou helpt? Kijk dan goed naar de vergoeding voor ongecontracteerde zorg. En met 70 tot 80% vergoeding van ongecontracteerde medisch specialistische zorg buiten het ziekenhuis heb je een uitstekende dekking en kun je daadwerkelijk zelf de keuzes maken die jij wilt maken.

Je huidige verzekering opzeggen kan tot en met 31 december. Een nieuwe verzekering openen kan tot en met 31 januari, de verzekering treedt dan terugwerkend vanaf 1 januari in werking.